Inför VM i Minne 2016 i Singapore

VM i Minne avgörs i Singapore 14-18 december. Landslaget består av Marwin Wallonius, junioren Emma Andersson och tävlande förbundskaptenen Idriz Zogaj som gör sitt 10:e VM. En mycket revanschsugen Marwin siktar på guld och hoppas att formen håller. Han tappade guldet 2015 med minsta möjliga marginal i sista grenen. Emma chockade minnesvärlden när hon i SM tidigare i år slog världsrekord. Hennes träning inför VM ser mycket lovande ut vilket bådar gott. VM 2015 var spännande ända in på målsnöret. Årets upplaga kommer inte bli sämre när Marwin Wallonius tar sig an regerande världsmästaren Alex Mullen från USA.

Revanschsugen silvermedaljör
Många av oss har sett hur Bamses åsna lyckas vinna genom att sträcka ut tungan över mållinjen. Lika liten var marginalen mellan guld och silver vid VM 2015. Den gången gick amerikanen Alex Mullen segrande ur striden trots ett perfekt VM från Marwin.

Läkarstudierna har i år hindrat Marwin att nå den potential han har. Så kampen kommer att bli tuff. Men är det någon som tar upp kampen om guldet är det Marwin. Faktum är att Marwin och Alex är så bra att de tävlar i en klass för sig.

”Läkarstudier i kombination med elitträning är tufft. Under sommaren hade jag min formtopp och sedan är det en kamp att hålla den när skolan börjar, särskilt då VM är i december. Ser dock fram emot tävlingen och jag är revanschsugen. Bra motstånd gör mig bara bättre, säger silvermedaljören från 2015”

Junioren som gör comeback
Emma Andersson debuterade i VM 2013. Efter några års uppehåll återtog hon träningen för ca ett år sedan. Och vilken comeback hon har gjort. Emma blev första junior att vinna en tävling, när hon vann Göteborgs-mästerskapen i minne i maj i år. Under sommaren i amerikanska mästerskapen slog hon juniorvärldsrekord i abstrakta bilder, som hon under SM i Minne lyfte till ett seniorvärldsrekord. Ett världsrekord hon tog från landslagskollegan Marwin.

Hård träning, stenhård rutin och disciplin har lyft Emmas prestationer rejält. Hon har på träning exempelvis lyckats memorera 130 namn på 15 minuter. Det är en gren som anses vara den svåraste av dem alla. Men framför allt har Emma hittat glädjen i träningen och ser väldigt mycket fram emot VM.

”Jag blev inspirerad av Marwin som tyckte jag borde börja träna igen efter vi träffades på Bokmässan 2015. Sedan dess har det bara gått bättre och bättre och långt över förväntan. Det känns som jag hittat några växlar till jag inte visste jag hade. Det ska bli riktigt kul att göra comeback i VM och jag ser verkligen fram emot tävlingen,” säger en glad och förväntansfull Emma.

Gör sitt 10:e VM
Idriz Zogaj som blivit kallad för svenska minnessportens gudfader gör sitt 10:e VM. Han debuterade redan 2004 och har sedan dess tagit sporten till Sverige, byggt upp både förbundet och landslaget för att sedan vinna VM som förbundskapten 2014. En resa bara det. I år träder han åter in i matchen för att stötta landslaget både i och utanför plan.

”Det ska bli kul och i år har jag förberett mig lite bättre. Så min förhoppning är att det blir flera personliga rekord,” säger Idriz Zogaj.

Den primära uppgiften är dock att stötta de övriga i laget. Landslaget åker iväg i god tid i år för att vara på plats nästan en vecka innan själva tävlingarna.

”Det är en tidsskillnad att tänka på och man måste acklimatisera sig för att prestera på topp. Trötthet är det sämsta som finns för minnet, så jetlag är inget vi vill ha när själva tävlingarna börjar,” säger förbundskaptenen Idriz.


Idriz Zogaj, ordförande Svenska Minnesförbundet
Foto: Valton Ҫoҫaj

Lördagen den 17:e december 19:00 lokal tid (Singapore) vet vi vem som minns mest i världen och hur det har gått för Svenska minneslandslaget.

Svenska Minneslandslaget 2016
Emma Andersson, 17 år, Öjersjö

Slog världsrekord i abstrakta bilder under SM i år. Har under träning presterat många bra resultat och höjt sin nivå oerhört sedan VM debuten 2013. Har potential till flera juniormedaljer och kanske även tangera sitt eget världsrekord.

Marwin Wallonius, 22 år, Stockholm
Rankad 4:a i världen och VM 2:a 2015. Marwin har fortsatt sikte på guld samt flera världsrekord. Träningen har blivit lidande i år på grund av läkarstudierna, men Marwin är revanschsugen och kommer att satsa för fullt för att nå sin dröm att bli bäst i världen. Detta i sitt femte VM i rad.

Idriz Zogaj, 41 år, Göteborg
Tävlande förbundskapten som även i år träder in för att stötta laget både på plan och vid sidan om. Siktar på fler personrekord och att hjälpa landslaget till en så bra placering som möjligt. Gör sitt 10:e VM sedan debuten 2004.

Svenska Minneslandslaget presenteras av…
Svenska Minnesförbundet och landslaget 2016 presenteras stolt av Resultatreklam, Remente, Sveriges Talare, Plyhm Kommunikation och Zogaj of Sweden.

”Såsom experter på kreativa och logistikintensiva reklamkampanjer som kräver precision, logik och bra minne så kändes det självklart att stötta detta fantastiska gäng”.
Magnus Erixon, VD Resultatreklam

”Remente är ett mentalt gym på nätet och för oss är det självklart att stötta Svenska Minneslandslaget. Atleterna i Svenska Minneslandslaget hör till de främsta i världen och visar tydligt hur vår hjärna med hjälp av träning kan göra saker vi tidigare inte trodde var möjligt.”
David Brudö, VD Remente
www.remente.com

”Liksom vilken annan sport som helst krävs disciplinerad träning, 100% fokus och ett stort engagemang för att kunna prestera på topp. Vi på Pelle P är glada över att få vara sponsor för Svenska Minneslandslaget och följa dem då de antar nya utmaningar.”
Cecilia Petterson, VD Pelle P
   www.pellepetterson.se

”Vi är oerhört stolta att få stötta detta talangfulla förbund och dess landslag. Ett gott minne är något alla vill ha så ämnet är ständigt aktuellt och i fokus.”
Anders Niclazon, ägare Sveriges Talare
www.sverigestalare.se

När jag fick höra av Idriz att man faktiskt kan tävla i minne tyckte jag det lät väldigt spännande och inte minst PR-mässigt intressant. I samband med SM i Minne 2009, den första tävlingen som arrangerades i Sverige, började vi jobba med tävlingens PR och mediekontakter. Så vi har bokstavligen varit med sedan svensk minnessport föddes, något vi är mycket glada och stolta över.”
Birgitta Plyhm, VD Plyhm Kommunikation
 www.plyhm.se

”Jag började att tävla i minne 2004 och VM det året var min första tävling. 2007 bestämde jag mig för att göra något av sporten i Sverige och resten är historia då vi vann VM 2014. Att bidra och utveckla svenskt minne är min största passion. Och vad skulle jag annars sponsra, det är ju jag som skapat denna sport i Sverige så inget annat kan kännas mer rätt.”
Idriz Zogaj, VD Zogaj of Sweden
www.zogaj.se

Offason levererar landslagets och förbundets kortlekar sedan 2010. Svenska Minnesförbundet och Svenska Minneslandslaget är unika i att ha helt egna kortlekar specifikt framtagna för sina behov.   www.offason.se

Hur går ett VM till?
VM i Minne avgörs i 10 grenar över tre dagar. Man tävlar i att minnas namn, kortlekar, historiska datum, siffror, ord, binära tal och abstrakta bilder. Enkelt förklarat kan man säga att grenarna varierar från fem minuter, sprint varianter, till rena maratongrenar som innefattar memorering i 30 och även 60 minuter. Man får ungefär den dubbla tiden att skriva ner svaren och allt ska vara rätt och på rätt plats. Avdrag ges för fel. De flesta grenar har ett upplägg där ett fel ger häften rätt för den raden/kolumnen och två fel ger noll poäng för den raden/kolumnen. För att få höga poäng skall alltså så mycket som möjligt vara exakt rätt.

De två sista grenarna skiljer sig och de är också de tuffaste. Den näst sista grenen är talade siffror och går till så att man hör siffror som läses upp med en sekunds mellanrum. Sedan ska man skriva ner så många av dem som möjligt och det får inte vara några fel. Vid första felet slutar man räkna. Världsrekordet är hela 427 (!) och det svenska rekordet 380.

I den sista grenen skall man minnas en kortlek så fort som möjligt. Sedan ska man sortera en annan kortlek i samma ordning och man har då maximalt fem minuter på sig att lyckas med det andra momentet. Är båda kortlekarna i samma ordning får man tiden klockan stannade på. Världsrekordhållaren i denna gren är Alex Mullen som lyckats med bedriften på smått otroliga 16.85 (!) sekunder. Det svenska rekordet är 33.03 sekunder och innehas av Marwin Wallonius.

De två sista grenarna kommer troligtvis avgöra VM även i år. Förra året slog Marwin svenskt rekord i grenen, 33.03 sekunder, vilket han var tvungen att göra. Men Alex som klarat att memorera kortleken på 24.74 sekunder i första ronden bättrade på det ytterligare till 21.17 och vann med historiens minsta marginal.

Viktig information till media!
Emma Andersson och Idriz Zogaj flyger gemensamt från Göteborg den 9:e december. Emma är åter den 19:e i Göteborg medan Idriz stannar till 27:e december.

Marwin Wallonius lämnar Sverige den 9:e december och är åter den 19:e december. Marwin flyger tur och retur från Stockholm.

Det kommer att bloggas från VM på Minnesförbundets hemsida. Följ även Minnesförbundets sida på Facebook för löpande uppdateringar kring resultat m m. Notera att alla bilder där är gratis för media i Sverige att använda. Ange fotograf, som är Idriz Zogaj (om inget annat anges).

http://www.minnesforbundet.se/       https://www.facebook.com/minnesforbundet/

För mer information, högupplösta bilder eller bokning av intervjuer v.v. kontakta i första hand Birgitta Plyhm fram till 21:a december. Därefter går det bra även med Idriz Zogaj på:

Idriz ”Minnet” Zogaj
Ordförande Svenska Minnesförbundet
Mobil +46 73 – 432 00 10
idriz@zogaj.se
Birgitta Plyhm
Plyhm Kommunikation
Mobil +46 70 – 777 12 90
birgitta@plyhm.se

För fler högupplösta foton klicka här.

”Sveriges bästa minnen”
Slutligen vill vi passa på och tipsa om den mycket inspirerande kortdokumentären av Linus Lindahl som följde Svenska Minneslandslaget mot sitt guld i VM 2014. Filmen är porträtt av främst Jonas von Essen, Yanjaa Alatantuya och Idriz Zogaj.
Länk till dokumentären – klicka här
.
Länk till dokumentären med engelsk text – klicka här.

Bakgrundsinformation
Svenska Minnesförbundet
grundades av Idriz ”Minnet” Zogaj 2008 och är registrerat hos World Memory Sports Council (WMSC). Minnesförbundets främsta uppgift är att främja och sprida minnessporten i Sverige. Detta görs genom att anordna tävlingar, som SM, genom att synas i media och på andra sätt sprida och informera om denna mentala sport. Alla är välkomna att vara medlemmar i Svenska Minnesförbundet.
Göteborgs Minnesförbund
grundades våren 2013 och är Sveriges första lokala minnesförbund. Svenska Minnesförbundet strävar efter att få fler lokala förbund.
Svenska Minnesförbundets två tonsättande visioner, som även är inskrivna i förbundets stadgar, är ”att träna minnet ska bli en etablerad folksport” samt ”att mental träning, där minnesträning är en tongivande del som del i studieteknikträning, ska ingå som en del i skolprogrammet – alla ska lära sig att förstå och träna sin hjärna”.
Att tävla i minne har funnits som sport sedan 1991 då Tony Buzan och Raymond Keene arrangerade ett första VM i London. Vann gjorde då Dominic O’Brien som sedan gjort om bedriften sju gånger. Sverige har varit representerat i VM sedan 2004 genom Idriz ”Minnet” Zogaj, som var förste svensk att tävla i minne. Historiens första SM i Minne arrangerades 2009 i Göteborg. 2012 blev Jonas von Essen förste svensk att ta medalj i VM i Minne då han kom trea. Året därpå, 2013, krönte Jonas sin karriär med VM guld, vilket han lyckades upprepa 2014 då Sverige även vann lagguldet. Svenska Minneslandslaget tog hem 8 av 11 guldmedaljer i VM 2014 och är alltså världen bästa nation i minne. 2014 tog Marwin Wallonius silver i VM och blev andre svensk någonsin att placera sig på prispallen i ett VM.
Svenska Minnesförbundet har på kort tid blivit ett begrepp och har fått stort medialt utrymme. Idag är begreppet ”Att tävla i minne” och ”Minnesatleter” något många känner till. Att det finns ett landslag i minne och att det arrangeras SM är också väl etablerat och uppskattat.
Svenska Minnesförbundet
följer de regler och förordningar som WMSC har satt upp om ”Sportsmanship” samt framhåller en välkomnande och vänlig attityd som nyckelbegrepp. Alla ska erbjudas möjlighet att prova på och utvecklas i denna nya men viktiga sport.

”Sveriges bästa minnen”
Under hösten 2014 följde dokumentärfilmaren Linus Lindahl delar av Svenska Minneslandslaget. ”Sveriges bästa minnen” lyfter fram tre minnesatleter, regerande världsmästaren från 2013 Jonas von Essen, Yanjaa Altansuh och Marwin Wallonius, samt förbundskaptenen för landslaget Idriz Zogaj. Deras förberedelser inför SM på Stadsbiblioteket i Göteborg skildras där Jonas bland annat slår ett världsrekord och sedan VM där Sverige tar hem lagguldet och Jonas försvarar sin världsmästartitel från 2013.
Länk till dokumentären – klicka här
.
Länk till dokumentären med engelsk text – klicka här.

Swedish Memory Open och SM i Minne
För att locka internationella minnesatleter är SM i Minne en del av Swedish Memory Open, SMO. De svenska deltagarna kan alltså vinna både Swedish Memory Open och SM i Minne medan de internationella enbart kan vinna SMO. www.minnesforbundet.se www.worldmemorysportscouncil.com