FAQ

Här tänkte vi ge svar på några av de vanligaste frågor vi får angående att tävla i minne och vad det innebär.

Vi får många frågor om vår magiska förmåga och hur vi klarar av vad vi gör på Svenska Minnesförbundet. Därför har vi samlat en rad vanliga frågor här med målet att visa er att det handlar inte om oss, utan enbart om hur våra, ja alla människors, hjärnor fungerar och hur man använder den optimalt för att således minnas mycket mer än man först tror är möjligt.

Till skillnad från exempelvis Mensa så kan alla bli medlemmar i Minnesförbundet. Allt handlar om lite kunskap, tekniker och sedan träning/tillämpning av dessa tekniker. Vi uppmuntrar mycket själva träningen för hur bra du blir handlar enbart om hur mycket du tränar.

Bäst är att jämföra det vi gör med fysisk idrott, exempelvis Tennis. Alla kan spela men vill du vinna en tävling får du ligga i och träna. Vill du vinna VM i minne som Jonas von Essen gjort två gånger så får du träna ett par år och kanske så mycket som 5-6 timmar om dagen.

Vad du vill använda dina minneskunskaper är helt upp till dig. Vi vet dock att det underlättar dina studier, du får ökat koncentrationsförmåga och ja, du minns så klart vad du vill – mycket lättare.

Saknar du en fråga så skriv gärna till oss så svarar vi så fort vi hinner!

Ställ din fråga här:

Namn (obligatorisk)

E-post (om ni vill att vi svarar er)

Titel på din fråga

Ditt meddelande

ÄR ALLA SOM ÄR MED OCH TÄVLAR SUPERGENIER?

Nej! I själva verket är de flesta helt vanliga människor som är födda med helt normala (ofta till och med rätt dåliga) minnen men som har lärt sig att använda speciella minnestekniker. Med minnesteknikernas hjälp kan de (och även du!) memorera saker som för de flesta verkar helt omöjliga!

HUR BRA MÅSTE MAN VARA FÖR ATT VARA MED?

Det finns ingen kvalgräns till SM så vem som helst kan vara med! För att det ska bli kul att tävla rekommenderar vi att man har kommit till nivån att man kan memorera en hel kortlek, men det är inget krav och även de som känner att de har ett helt kasst minne är välkomna att vara med för att ställa frågor och lära sig från de mer erfarna. SM är ett perfekt tillfälle att påbörja sin väg mot ett bättre minne!

VAD VINNER MAN?

En pokal och evig ära! (+ troligtvis diverse TV-framträdanden och tidningsintervjuer)

FINNS DET OLIKA TÄVLINGSKLASSER?

Ja, det finns fyra stycken; seniorer (60 år | födda -59 eller tidigare), vuxna (18-59 år | födda -60 till -01), juniorer (13-17 år | födda -02 till -06) och barn (0-12 år | -07 eller senare). Alla tävlar dock tillsammans på samma villkor.

VAD BÖR MAN HA MED TILL TÄVLINGEN?

Blyertspenna och sudd. Om man vill kan man ta med sina egna kortlekar men det går även att låna på plats (ange hur många du vill låna i anmälan). En del tävlande använder hörselkåpor eller öronproppar. Tidtagare kan också vara bra att ha (vid tävlingen kommer det dock att ropas ut när det är fem respektive en minut kvar av memoreringen). Ta även gärna med lite mellanmål (frukt, nötter etc.) för att fylla på hjärnans energidepåer mellan grenarna!

FÅR SLÄKT OCH VÄNNER KOMMA OCH KOLLA?

Ja! Man bör dock ha i åtanke att minnestävlingar inte alltid är så actionfyllda för åskådarna och att man som åskådare under memorering och återkallning (nedskrivning av det man minns) måste vara helt tyst. Men vill man följa med är man förstås varmt välkommen och det kan vara kul att ställa frågor och följa resultaten mellan grenarna. Allra mest spännande blir det mot slutet!

Click edit button to change this text.